English
Seanse
25 lipca, 19:00
26 lipca, 10:00
  Metka
Czy chcesz obejrzeć ten film?
tak!niemoże
Zapisz
Udostępnij opis
Metki innych
71
58
85
wyświetlanie: wszystkie
Wężowy taniec
Snake Dance
reż. Manu Riche, Patrick Marnham / Belgia, Holandia, Irlandia 2012 / 77’
napisy: polskie i angielskie

Obsada

Patrick Marnham

Opis filmu

Niskiego, do głębi pesymistycznego głosu narratora Wężowego tańca nie powstydziłby się sam Werner Herzog. Ten specyficzny dokument nie bawi się w wyważone osądy – temperaturą przekazu dorównuje filmom Michaela Moore’a. W opowieści o broni, która zniewoliła ludzkość, autorzy odważnie eksperymentują z perspektywą: w trzech odsłonach spoglądamy na dokonania najtęższych umysłów ścisłych pierwszej połowy XX wieku przez pryzmat globalnych konsekwencji Projektu Manhattan. Nauka, która zabija duchowość – przestrzegają twórcy – zniszczy nie tylko wroga, ale wszystkie mające z nią styczność społeczności. Prowadząc nas przez pustkowia Meksyku, kopalnie Kongo i gruzowiska Japonii, powołując się na swoisty "efekt motyla", filmowcy pokazują mocarstwowość jako epidemię o dramatycznych konsekwencjach.

Opracowanie: Piotr Szcześniak

Informacje o reżyserach

Manu Riche

Dokumentalista, urodzony w 1964 roku w Belgii. Jeden z twórców słynnego magazynu Strip-Tease, produkowanego przez telewizyjną stację RTBF. W latach 90. pracował nad kilkoma filmami niezależnymi. W 2003 roku badał granicę między faktem i fikcją w dwóch dokumentach o wielkich postaciach historii Belgii: Króla Baudouina I i Georges’a Simenona. Pomysłodawca, producent i reżyser serii telewizyjnej Hoge Bomen, portretującej formalnych i nieformalnych władców Belgii przełomu XX i XXI wieku.

Wybrana filmografia

1991 Les aventures de la famille De Becker (doc., short)

1999 Welcome to My World (doc.)

2005 Steve Stevaert, de politicus (doc.)

2009 Tempo of a Restless Soul (co-dir., doc.)

2010 Can a Man Change the City (co-dir., doc.)

2012 Wężowy taniec / Snake Dance (co-dir., doc.)

Patrick Marnham

Urodził się w 1943 roku. Angielski dziennikarz, biograf, autor książek podróżniczych. Znany głównie dzięki biografiom, które poświęcił tak różnym postaciom, jak Diego Rivera, Georges Simenon, Jean Moulin czy Mary Wesley. Jako dziennikarz publikował m.in. w pismach „The Times”, „Daily Telegraph”, „Guardian” i „The Observer”. Wężowy taniec jest jego reżyserskim debiutem. Jego książki zdobyły wiele nagród, w tym Thomas Cook Travel Book Award oraz Marsh Biography Award.

Filmografia

2012 Wężowy taniec / Snake Dance (co-dir., doc.)

Opracowanie: Piotr Szcześniak

Stopka

reżyseria: Manu Riche, Patrick Marnham
scenariusz: Manu Riche, Patrick Marnham
zdjęcia: Renaat Lambeets, Ross McDonnell
montaż: Michèle Hubinon
muzyka: Jun Kanno
dźwięk: Luc Cuveele, Paul Heymans
obsada: Patrick Marnham
producent: Manu Riche, Geneviève de Bauw
produkcja: Riche, Riche & Riche BVBA, IDTV Docs, Soho Moon Pictures, Thank You & Good Night Productions, RYVA Films
właściciel praw: Ananda Films
język: angielski, francuski
barwa: kolor
Moje NH
Strona archiwalna 13. edycji (2013 rok)
Przejdź do strony aktualnej edycji festiwalu:
www.nowehoryzonty.pl
Nawigator
Lipiec 2013
PWŚCPSN
151617 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
Skocz do cyklu
Szukaj
filmu / reżysera / koncertu
 
KalendariumIndeks filmówMój planKlub Festiwalowy Arsenał
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
festiwal@nowehoryzonty.pl
realizacja: Pracownia Pakamera
Regulamin serwisu ›