English
Seanse
20 lipca, 13:00
Pokazywany w europejskie filmy krótkometrażowe – dokumenty 2 razem z:
Cold Open, Nie mam innego wyjścia, jak skakać z jednej sterty na drugą tak, jakby między nimi była pustka, Brzegi wyspy odwiedzonej w biegu, Dzień zwyciężył noc
  Metka
Czy chcesz obejrzeć ten film?
tak!niemoże
Zapisz
Udostępnij opis
Metki innych
25
25
67
wyświetlanie: wszystkie
Werdykt
The Verdict / Presuda
reż. Đuro Gavran / Chorwacja 2013 / 11’
napisy: polskie i angielskie

nagrody

Zagrebdox 2013 – Special Mention

Opis filmu

Kilkanaście lat po wojnie, na głównym placu Zagrzebia tysiące osób zebrało się, by oglądać transmisję na żywo z ogłaszania wyroku Międzynarodowego Trybunału w Hadze. Werdykt dotyczył Antego Gotoviny i Mladena Markača, chorwackich generałów, uprzednio skazanych na wiele lat więzienia za rzekome zbrodnie popełnione podczas wojny w byłej Jugosławii. Poprzez serię zbliżeń film dokumentuje erupcję emocji wywołanych decyzją sędziów.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Informacje o reżyserze

Đuro Gavran

Urodził się w 1982 roku w chorwackim mieście Bjelovar. Absolwent reżyserii filmowej i telewizyjnej, którą ukończył na Akademii Sztuk Dramatycznych w Zagrzebiu, a także Wydziału Grafiki na Uniwersytecie w Zagrzebiu. Jest autorem pięciu dokumentów oraz dwóch produkcji eksperymentalnych. Oprócz filmu zajmuje się również innymi sztukami wizualnymi (fotografia, grafika i instalacje).

Wybrana filmografia

2005 Staklena Balerina / Glassballetdancer (short)

2010 Bojan (doc., short)

2011 Kelti / The Celts (doc., short)

2012 Vieliki Dan / The Big Day (doc.)

2013 Werdykt / Presuda / The Verdict (doc., short)

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Stopka

reżyseria: Đuro Gavran
scenariusz: Đuro Gavran
zdjęcia: Pavel Posavec, Nikola Sučević, Tamara Duganđija, Đuro Gavran
montaż: Iva Mrkić
dźwięk: Danijel Pejć
producent: Miljenka Čogelja
produkcja: Pipser d.o.o.
właściciel praw: Đuro Gavran
nagrody: Zagrebdox 2013 – Special Mention
język: Croatian
barwa: kolor
Moje NH
Strona archiwalna 13. edycji (2013 rok)
Przejdź do strony aktualnej edycji festiwalu:
www.nowehoryzonty.pl
Nawigator
Lipiec 2013
PWŚCPSN
151617 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
Skocz do cyklu
Szukaj
filmu / reżysera / koncertu
 
KalendariumIndeks filmówMój planKlub Festiwalowy Arsenał
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
festiwal@nowehoryzonty.pl
realizacja: Pracownia Pakamera
Regulamin serwisu ›